contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

carrer de la torre 36
Igualada
Spain

+34 931 31 60 44

Imagina un lloc on, mentre els més petits de la casa estan fent un taller per explorar els límits de la seva curiositat: muntant un robot o embrutant-se les mans de pintura; els més grans gaudeixen de l’aroma del cafè o d'un te especiat importat directament del Nepal, tot llegint, fent mitja o, simplement conversant mentre s’observa la màgia de les impresores 3D. A InQuiet, això és possible.

 

 

 

Parlem del Nàhuat?

CAMPUS INQUIET

Back to All Events

Parlem del Nàhuat?

  • inQuiet 36 Carrer de la Torre Igualada, CT, 08700 Spain (map)

A finals d'aquest mes, l'Agermanament Igualada - Nueva Esperanza (El Salvador), en el marc del seu projecte de sensibilització cap a la realitat salvadorenya, ens convida a apropar-nos a la realitat històrica i cultural del país a través de la seva llengua originària, el Nàhuat. Aquest idioma del poble Pipil que es separa del tronc asteca entre els anys 800 i 1100 d.C i que, actualment, es troba en risc d’extinció com a conseqüència, entre d’altres, de la imposició del castellà com a llengua administrativa l’any 1524.

És per això que l’Agermanament convida a Alberto Cruz, un dissenyador gràfic, activista cultural i membre del Colectivo Tzuntecun Ejecat que es dedica a la preservació i recuperació de la llengua originària del país. Acabat d’arribar des de San Salvador i aprofitant la seva estada al “Campus Iberoamericano Etopia” que reuneix a Zaragoza a més de 400 emprenadors internacionals de l’àmbit de la cultura, Cruz ja ha manifestat que té moltes ganes de conèixer Catalunya i en especial el català.

El Nàhuat, una llengua mil·lenària

El Nhàuat és l’idioma del poble Pipil, una llengua utoasteca, centreamericana i precocolombina, que es separa del tronc asteca entre els anys 800 i 1100 d.C en onades migratòries que van poblar l’actual territori d'El Salvador. Aquest flux humà es va assentar i formar un estat conegut per l’arqueologia i l’antropologia actual com el “Senyoriu de Cuscatlan”. Tal estat comptava amb la seva pròpia llengua oficial fins que la conquesta espanyola, l’any 1524 i després d’un període de guerra de catorze anys, imposà el castellà com a llengua d’administració. 

Avui el Nàhuat està en risc de desaparèixer. Es calcula que són tan sols unes 300 persones les que mantenen viva aquesta llengua i, malgrat gaudeixen de llibertat plena per parlar-la o ensenyar-la, són moltes les dificultats per mantenir-la.

Earlier Event: November 30
Taller "Pim Pam... Pi!" Avet de Nadal
Later Event: June 29
Setmana Jove "Inventors 3.0"